Maatschappelijke acceptatie
Voorzitter: Rachelle Verburg (ARCADIS)
Maatschappelijke acceptatie bij gebruik van de ondergrond is een belangrijk en (vaak bepalend aspect) om activiteiten gerealiseerd te krijgen. Zeker als het gaat om controversiële dossiers. De afgelopen jaren sierden regelmatig kantenkoppen de voorpagina over omstreden activiteiten in de ondergrond. Voorbeelden zijn CO2-opslag, de aardbevingen als gevolg van de gaswinning Slochteren, opslag van aardolie in zoutcavernes en schaliegas. Vaak leeft bij de bevolking de gedachte Not Under My Back Yard (NUMBY). Deze sessie focussed zich op wat gedaan kan worden om activiteiten van nationaal belang geaccepteerd te krijgen.
De sessie wordt afgesloten met een filmtechnische analyse van de anti-schaliegas documentaire GasLand, die laat zien wat belang is van presentatie. De regisseur Josh Fox weet precies hoe hij de toeschouwer in zijn verhaal mee moet nemen door zijn plot, montage, cinematografie en geluid af te stemmen op de boodschap die hij wil overbrengen. Een kijkje in de keuken van een regisseur…
Not Under My Back Yard (NUMBY), twee cases over hoe de overheid hiermee om kan gaan:
- Risico’s van gaswinning Groningenveld
Ans Bekkering (provincie Groningen) en Herman van Os (RUG) - Opslag aardolie in zoutcavernes
Jaya Sicco Smit (provincie Overijssel) - Besluitvormingsproces CO2-opslag Noord Nederland in retroperspectief: wat betrokkenen hebben geleerd en aanbevelingen voor de toekomst
Hanneke Puts (TNO) en Barend van Engelenburg (DCMR) - Filmtechnische analyse van antischaliegas documentaire GasLand
Ida Rust (TNO)